вторник, 4 февруари 2014 г.

Подбел, Марта/Tussilago farfara/

                                             Подбел,Марта/Tussilago farfara/

    Подбелът пръв показва жълтите си чашки през пролетта ,когато още няма никаква пролетна зеленина. По влажни почви, оголени откоси, чакълести канавки,целини и исипеи се срещат цели покривки с цветчета от подбел, които се показват много преди листата. Пчелите и насекомите получават от тях първата си храна. Подбелът вирее само върху глинести почви. Това са първите цветове ,които можем да си съберем за зимния си запас.Благодарение на храчкотделящите и противовъзпалителни качества, можем да ги използваме с огромен успех при лечение на бронхит,ларингит и фарингит, бронхиална астма и плеврит, та даже и при белодробна туберколоза. При уморителна продължителна кашлица и мъчителна пресипналост трябва често пъти през деня  да се пие много горещ чай от подбе с разбъркан мед в него.
    В края на май , когато отгоре зелените, а пък отдолу сребърнобели, груби листа се покажат, ние ги използваме за салати , супи и др заради голямото съдържание на витамин С.
    Едино душна е възхвалата на подбела - като се започне от природолечителите на древността и др. Измити и смачкани като каша наложени върху гърдите, пресните листа помагат  при всяко тежко белодробно заболявание, при червен вятър и при увреждане на тъканта  със синъо- червени подутини, та даже и при възпаление на слузната торбичка, въздействието на тези компреси с каша е смайващо. При хроничен бронхит , съпроводин с пристъпи и давещ задух, трябва екстрат на листа от подбел.
  Много ефикасен при белодробни заболявания и бронхит се оказва сиропът от листата  на подбела. В пръстен съд или стъкленица се редуват ред листа ,ред захар, докато съдът се запълни , след това се покрива и добре се завързва с два - три пласта пергамент или целофан  и се слага в една дупка в градината на тихо място, върху него се слага дска и се зарива с пръст. Равномерната топлина предизвиква ферментационен процес. След осем седмици пръстения съд или стъкленицата се изравят и произведения от подбела сироп се кипва един-два пъти. След като изстине се сипва в малки шишенца с широки гърла. Този сироп е най-сигурната ни защита през зимния сезон срещу грипа. Вземат се чаени лъжички от сиропа при грип и други вирусни заболявания през зимата.
 При астматични и бронхиални заболявания и увреждания при пушачите две-три чаени лъжички прясно изстискан сок от листата на подбела в чашата с месния булъон или топлото мляко вършат чудесна работа през пролетта.
  При възпаление на венците може да се приготви една мехлемоподобна каша от пресни счукани листа и пресна сметана , която се слага на възпалените места и след това се омотава леко с кърпа.
  Капнат в ухото, прясно изцеденият сок от листата на подбела  помага при ушни болки.
                                                     ЧАЙ ЗА КАШЛИЦА
 Чай за кашлица, който отделя храчките е следният: смесете равни части цветове и листа от подбел, цветове от лопен, медуница и листа от остролист жиловлек. От тази билкова смес вземете две чаени лъжички  и ги попарете с 1/4 литър вода . Чаят се подслажда с мед и всеки ден от него се пият на глътки по три топли чаши.
            
                                                     ВИДОВЕ ПРИПОЖЕНИЯ 

Приготвяне на чай : Една препълнена чаена лъжичка  цветове /по-късно смесени равни количества листа и цветове/ само се попарва в 1/4 литър в ода и се оставя малко да покисне. 
Компрес: Пресни листа се стриват на каша и се налагат.
Инхалация: Препълнена супена лъжица и цветове и листа, се попарват и с кърпа върху главата се вдишват парите. Това се поправя неколкократно на ден.
Баня за ходилата: Две препълнени щепи с листа от подбел се попарват в съответното количество вода, оставят се малко изцеждат. В тази вода след това 20 минути се киснат ходилата.
Пресен сок: Прясно  измити листа се изстискват в сокоистисквачка.
Сироп и смесен чай: Против кашлица и пресипналост.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар