Подбелът пръв показва жълтите си чашки през пролетта ,когато още няма никаква пролетна зеленина. По влажни почви, оголени откоси, чакълести канавки,целини и исипеи се срещат цели покривки с цветчета от подбел, които се показват много преди листата. Пчелите и насекомите получават от тях първата си храна. Подбелът вирее само върху глинести почви. Това са първите цветове ,които можем да си съберем за зимния си запас.Благодарение на храчкотделящите и противовъзпалителни качества, можем да ги използваме с огромен успех при лечение на бронхит,ларингит и фарингит, бронхиална астма и плеврит, та даже и при белодробна туберколоза. При уморителна продължителна кашлица и мъчителна пресипналост трябва често пъти през деня да се пие много горещ чай от подбе с разбъркан мед в него.
В края на май , когато отгоре зелените, а пък отдолу сребърнобели, груби листа се покажат, ние ги използваме за салати , супи и др заради голямото съдържание на витамин С.
Едино душна е възхвалата на подбела - като се започне от природолечителите на древността и др. Измити и смачкани като каша наложени върху гърдите, пресните листа помагат при всяко тежко белодробно заболявание, при червен вятър и при увреждане на тъканта със синъо- червени подутини, та даже и при възпаление на слузната торбичка, въздействието на тези компреси с каша е смайващо. При хроничен бронхит , съпроводин с пристъпи и давещ задух, трябва екстрат на листа от подбел.
Много ефикасен при белодробни заболявания и бронхит се оказва сиропът от листата на подбела. В пръстен съд или стъкленица се редуват ред листа ,ред захар, докато съдът се запълни , след това се покрива и добре се завързва с два - три пласта пергамент или целофан и се слага в една дупка в градината на тихо място, върху него се слага дска и се зарива с пръст. Равномерната топлина предизвиква ферментационен процес. След осем седмици пръстения съд или стъкленицата се изравят и произведения от подбела сироп се кипва един-два пъти. След като изстине се сипва в малки шишенца с широки гърла. Този сироп е най-сигурната ни защита през зимния сезон срещу грипа. Вземат се чаени лъжички от сиропа при грип и други вирусни заболявания през зимата.
При астматични и бронхиални заболявания и увреждания при пушачите две-три чаени лъжички прясно изстискан сок от листата на подбела в чашата с месния булъон или топлото мляко вършат чудесна работа през пролетта.
При възпаление на венците може да се приготви една мехлемоподобна каша от пресни счукани листа и пресна сметана , която се слага на възпалените места и след това се омотава леко с кърпа.
Капнат в ухото, прясно изцеденият сок от листата на подбела помага при ушни болки.
ЧАЙ ЗА КАШЛИЦА

ВИДОВЕ ПРИПОЖЕНИЯ
Приготвяне на чай : Една препълнена чаена лъжичка цветове /по-късно смесени равни количества листа и цветове/ само се попарва в 1/4 литър в ода и се оставя малко да покисне.
Компрес: Пресни листа се стриват на каша и се налагат.
Инхалация: Препълнена супена лъжица и цветове и листа, се попарват и с кърпа върху главата се вдишват парите. Това се поправя неколкократно на ден.
Баня за ходилата: Две препълнени щепи с листа от подбел се попарват в съответното количество вода, оставят се малко изцеждат. В тази вода след това 20 минути се киснат ходилата.
Пресен сок: Прясно измити листа се изстискват в сокоистисквачка.
Сироп и смесен чай: Против кашлица и пресипналост.
Няма коментари:
Публикуване на коментар