АРТИШОКЪТ - УНИКАЛНА ШИШАРКА И АФРОДИЗИАК СРЕД ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Развива дълги и силни корени. Листата са много едри,нарязани, понякога с бодли,зелени или сивозелени, отдолу с мъх. Образува високи до 1-1,5 м слабо разклонени стъбла, които завършват с големи кълбовидни съцветия със сини цветове. Сивите с черни ивици семена са дълги 6-7мм. За храна се използват месестите люспи и месестото дъно на младите съцветия, коти се варят или консервират. Съдържат витамин С, каротин, витамини от група В,минерални соли и инулин. Артишокът се препоръчва особенно при заболявания на черния дроб.
Артишокът е топлолюбиво растение, поради което зимата трябва да се загърля. Може да понесе понижение на температурите до -2,-3 гр., а а съцветията се повреждат при -1 и напълно загиват при -2,-3гр. Изисква умерена влажност и преовлажняването на почвата му вреди. Артишокът е много взискателен към почвеното плодородие. Почвата трябва да се обработва дълбоко и да е осигурена влага с органични вещества. Най-известни сортове са Лионски, Ран виолетов, Бретански едър и др.
Артишокът се отглежда най-често чрез засаждане на коренови издънки от стари насаждения, които израстват в основата на растенията през. пролетта, след презимуването. Издънките са дълги -10-15см. и да имат 3-4 листа. Изрязват се с малка част от коренището на майчиното растение и се засаждат в парник или на леха за вкореняване. След това се разсаждат в немного голяма дупка по 1 или по 2 заедно на разстояние 80-90 см.между редовете и около 70см в редовете. Разсаждането се извършва през есента, но може и през пролетта.
Възможно е отглеждане на артишок и чрез директно засяване на семената на самото място , когато се позатопли , по 2-3 семена в гнездо. След поникването в гнездото се оставят до 2 растения. През есента листата се орязват високо и растенията се загърлят , за да се запазят от зимните студове.
На реколта от артишок се разчита втората година. Съцветията -главичките се орязват преди цъфтежа-през юни. Отрязват се около 10см. от дръжката. Запазват се до 4 седмици при ниски температури. / в хладилник/.Насаждението на артишок се култивира 3-4 години.
Няма коментари:
Публикуване на коментар