вторник, 9 септември 2014 г.

Теменуга І трицветна-Viola trikoor L.

                                               Теменуга І трицветна-Viola triko L.

      Описание: Трицветната теменуга е едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото и е триръбесто, разклонено и кухо.Долните листа са яйцевидни, с дълга дръжка , горните листа са елипсовидни , с къса дръжка. или приседнали. Цветовете са единични. Цветовете са виолетови, страничните са по-светло виолетови, долните са бледо виолетови рядко жълто дори бяло. Теменугата цъфти от май до септември. 
     Разпространение: Теменугата расте из ливади, тревисти места, пасбища и храсталаци и като плевел из нивите из цялата страна. 
    Употребяема част: Използва се цялата надземна част. Събира се по време на цъфтежа.
     Приложение: Трицветната теменуга се препоръчва като откашлячно, противовъзпалително, потогонно и пикочонно средство. Употребява се при дихателни процеси, бронхити, кашлица с гъсти секрети, против подагра, ревматизъм, за пречисване на кръвта в различни кожени заболявания. 
   Начин на приложение: Приготвя са запарка от 2 чаени лъжици ситно нарязана билка със 250 грама вряща вода. Запарката се се оставя да престои 1-2 часа, след което се прецежда. Пие се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден .









Няма коментари:

Публикуване на коментар