събота, 31 октомври 2015 г.

Рецепта от"Малки черни слънца" така лечителят Петър Димков наричаше зърната на полския хвощ

 Рецепта от "Малки черни слънца" така лечителят Петър Димков
                  наричаше зърната на полския  бъз
Това растение лечителят го преоткрива  за народната медицина . Зърната плод на полския бъз се берат - в края на август и септември. Очистват се зърната от дръжките, като преди това хубаво се измива набрания плод. След това ги нареждаме в буркани-слой плод 1.5 см , слой кристална захар.Връхния слой захар трябва да е 3 или 4 пъти по-дебел. След 2, 3 седмици в буркана "узрява тъмно-виолетова течност". Внимателно се  прецежда в бутилка от бира, като се внимава в сока да не остане нито едно зърно. От него сокът може да ферментира. После цяла година , сутрин ,обед и вечер по една лъжица от този сироп.Лечителят си държал бутилката на прозореца на слънце, но аз в хладилник си държа този ценен сироп.
Този сироп съдържа колосална енергия, която предпазва от всякакви болести-преди всичко от грип, болки в гърлото  и други. При първи симптоми за грип или грипна епидемия Лечителят  се вземат по две  лъжици.
Лечителят е ползвал джибрите от сиропа, като ги  разреждаше, докато се получи вино.  Той е ценял високо това вино, отпивал с удоволствие от него и от него 2-3 чашки на ден.
Особено силно въздействие , според Лечителя, има този бъз  във вид на мармалад.ето рецептата : Сварява се  плодът на бавен огън до сгъстяване. Полученият мармалад е 
е удивително тонизиращ, подмладяващ и "разхубавяващ" . През миналия век е бил много търсен и високо ценен.
Сиропът от бъз не губи качествата си в продължение на две - три години.
Лично съм го изпробвала за децата при болно гърло и за цялото семейство Действа много добре.Направете си сироп и през зимата, грип няма да ви хване.




1 коментар:

  1. Hi I found your site by mistake when i was searching yahoo for this acne issue, I must say your site is really helpful I also love the design, its amazing!. I don’t have the time at the moment to fully read your site but I have bookmarked it and also add your RSS feeds. I will be back in a day or two. thanks for a great site. twill

    ОтговорИзтриване