четвъртък, 14 ноември 2013 г.

ЛАЙКА/ / Matricaria chamomilla L.

                                                  ЛАЙКА / Matricaria chamomilla L.

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение с изправено голо, силно разклонено в горната си част стъбло.  Листата са последователни  двойно и тройно перести нарязани. Вътрешните цветове са жълти, с конусообразни връхчета, отвътре кухи. Периферните цветове са бели, средно около 15 на брой.
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  Расте по поляни, ниви, запустели места в цялата страна до 1500 м.н.в
Цъфти от май до септември.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ:  Събират се цветчетата.
ПРИЛОЖЕНИЕ:  Лайката е едно от най-известните лечебни растения. Чай от тази билка е най-обикновеното средство против болести на стомаха , червата , особенно за малки деца. Помага за отделяне на пот, действа успокоително против спазми,, зъбобол, главоболие, при простуда, против кашлица, подуване на корема, прилив на кръв в главата. Прах от стрити цветчета помага против хрема. Лапа за налагане против пъпки и циреи.
НАЧИН НА УПОТРЕБА: Една супена лъжица цвят се попарва в една чаша вряща вода /без да се вари /.
РЕЦЕПТИТЕ НА БАБА:
ПРИ БЪБРЕЧНИ ПРОБЛЕМИ:
1. По една щипка /с 3 пръста/  изсушени и стрити листа от смокиня и дюля и 1 супена лъжица плод от шипка се варят в  200мл. вода 10 минути. Прецежда се и се пие на 3-4 пъти на ден на гладно.

2. Две супени лъжици метличина се вари в 300 мл. вода . Взема се по една супена лъжица сутрин преди ядене , а след това  се изпива сок от един лимон.



3. Зрял боб се пече  и се мели. Пие се на гладно по 1 кафена лъжичка  3 пъти на ден. Поне 20 минути след това да не се пие вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар