сряда, 6 ноември 2013 г.

Шипка-Rosa canina L.

                                                      
                                                                 ШИПКА-ROSA CANINA L.
ОПИСАНИЕ: Многогодишен бодлив, силно разклонен храст. Листата са дребни и кръгли. Цветовете са розови или бели, единични или събрани на групи. Плодовете са червени,месести, пълни с много космати семена. Цъфти през май-юни, а плодовете узряват
през есента. 
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из храсталаци и редки гори по склоновете на планините, край пътищата, синури из цялата страна.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се плодовете-шипките.
ПРИЛОЖЕНИЕ: Шипката е с богато съдържание на витамин С. Укрепва организма след дълго боледуване, при пролетна умора, повишава защитните сили на организма, повишава жизнения тонус и активира обмяната но веществата. В народната медицина се използва против трескави състояния, диария, жълтеница и други чернодробни заболявания, против възпаление нва бъбреците, пясък и камъни в бъбреците, при обилни маточни маточни кръвоизливи, при сърдечно- съдови заболявания и  др.
НАЧИН НА УПОТРЕБА: Приготвя се запарка от една супенае лъжица шипки  и 250 гр.вряща вода. След 1 час се прецежда и се пие като чай. 
ШИПКОВО ВИНО: 500 гр. шипки се заливат с 4 литра хладка вода, в която е разтворен 1 кг. захар. Поставя се в затворен съд, в който е направен отвор, маркуч, потопен във вода-за да диша.  Държи се на топло 15-20 дни. След ферментацията се прецежда и се пие по 2-3 винени чаши по време на храна.

 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар