Орех/Juglans regia L./
Описание: Грамадно дърво , високо 3-40 метра , със силно разклонена корона . Листата са едри, 20-30 см. дълги, 7-9 см . щироки, продълговати до яйцевидни или елипсовидни, с тъмнозелен цвят. Цветовете са еднополови - реси. Плодът е с месеста зелена обвивка отвън и твърда, дървениста, набръчкана обвивка отвътре , разделен е напълно на 4 гнезда, в които е разположено семето. Цъфти април-май.
Разпространение: Културно растение , което се отглежда в цялата страна. По-рядко се среща в подивяло състояние в каменисти и чакълести места.
Употребяема част: За лечебни цели се използват листата и зелената обвивка на плодовете.
Приложение: Основното приложение на листата и зелената обвивка на плодовете на ореха са противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателна система средство. Имат свойството да понижават артериалното налягане и нивити на кръвната захар. Те се използват при извънредно голям брой заболявания, както за външна , така и за вътрешна употреба. Листата и корените най -често се използват за укрепващи бани при рахит, екземи, възпаления на кожата, на венците, на стома
ха и червата , при бяло течение у жените, хемароиди, кървене, нередовна менструация, обезпаразитяване с чревни глисти. и др. Плодовете се прилагат при захарна болест и други смущения в обмяната на веществата.
Начин на употреба: За вътрешна употреба се приготвя запарка от една супена лъжица сухи листа с 250 грама вряща вода, която се изпива за 1 ден. За външна употреба се приготвя отвора от 3-5 супени лъжици сухи листа , които се варят 15 минути в 500грама вода. Отварата се употребява за промивки и компреси . Пресните листа се прибавят към водата за баня на малки деца / десетина листа на едно къпане/
Някои рецепти за камъни в бъбреците и пикочния мехур
1 РЕЦЕПТА: Полски хвощ
Четири чаени лъжички ситно нарязани стръкове от полски хвощ се заливат с 1/2 вряща вода. След като изстине, запарраката се прецежда и се изпива на глътки за 2 дни. Прилага се най-често при пясък и камъни в бъбъреците.
2.РЕЦЕПТА: Царевица
Приготвя се запарка от 10 грама царевична свила и 1/2 литър вряща вода. След три часа течността се прецежде и се изпива за 1 ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар