
Разпространение: У нас расте като подправка в градините култивиран.
Употребяема чяст: Използват се главно листата по време на цъфтежа.
Приложение: З а успокояване на нервите, против спазми и стомашни болки. Събужда дейността на червата, усилва храносмилането, особенно при нервно-стомашни разстройства.
Приготвян с винен оцет джоджен, и взиман по 1-2 супени лъжици, помага за спиране на кръвохраченето. 10-15 капки върху захар от ментово масло помага ефикасно против главоболие, болки в ушите, болки в корема и др.
Начин на употреба: 4-5 листа и 1/4 л. вода се вари 5-6 минути. Пие се сутрин и вечер.
Рецепти: Болни сливици
В 2 чаени чаши вряща вода се слагат по 2-3 стръка от меча пита и джоджен. Вари се докато отварата остане наполовина. Прецежда се и болният прави гаргара няколко пъти на ден, като отпива по една - две глътки всеки път.
Колики у децата

2. Когато стомахът те присвива: Един два стръка бял равнец, едно парче корен от жълта тинтява и една стиска пелин и се варят 10-15 минути в 500гр. вода. След това се прецежда и се пие студено по една кафена чаша , сутрин ,обед и вечер преди ядене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар