сряда, 11 декември 2013 г.

Джоджен /див/ Mentha piperita L.

                                                               Джоджен/див/Mentha piperita L.

Описание: Многогодишно растение, 0,5 до 1 м високо стъбло, листатат са срещуположни, ланцетовидни, тъмно зелени, малко мъхнати. Цветовете са продълговати класове с пурпурно червен цвят. Цъфти през юни-август.
Разпространение: У нас расте като подправка в градините култивиран.
Употребяема чяст: Използват се главно листата по време на цъфтежа.
Приложение: З а успокояване на нервите, против спазми  и  стомашни болки. Събужда дейността на червата, усилва храносмилането, особенно при нервно-стомашни разстройства.
Приготвян с винен оцет джоджен, и взиман по 1-2 супени лъжици, помага за спиране на кръвохраченето. 10-15 капки върху захар от ментово масло помага ефикасно против главоболие, болки в ушите, болки в корема и др.
Начин на употреба:  4-5 листа и 1/4 л. вода се вари 5-6 минути. Пие се сутрин и вечер.
Рецепти: Болни сливици
 В 2 чаени чаши вряща вода се слагат по 2-3 стръка от меча пита и джоджен. Вари се докато отварата остане наполовина. Прецежда се и болният прави гаргара няколко пъти на ден, като отпива по една - две  глътки всеки път.
Колики у децата
1. Див джоджен и мечо биле по една лъжичка се нарязват на дребно, вари се в малко вода около 5-10 минути. Прецежда се отварата и се пие 3-4 пъти на ден, а с тревите като лапа се налага върху коремчето на детето и се държи  докато болките отминат.
2. Когато стомахът те присвива: Един два стръка бял равнец, едно парче корен от жълта тинтява и една стиска пелин и се варят 10-15 минути в 500гр. вода. След това се прецежда и се пие студено по една кафена чаша , сутрин ,обед и вечер преди ядене.





  

Няма коментари:

Публикуване на коментар