понеделник, 16 декември 2013 г.

Магданоз / Petroselinum sativum L.

                                              Магданоз / Petroselinum satinum L.
 Описание: Двугодишно тревисто растение. През първата година развива листна розетка, а през втората - до 80 см. високо, право , разклонено, голо, набраздено стъбло. При основните и долните стълбови листа са с дълги дръжки  и 2-3 пъти пересто на делена петура, а горните са триделни, с ланцетни дялове. Плодовете са широко яйцевидни2,5-3 мм. дълги, при узряването се разпадат на 2 половинки. Цъфти през юли-август.
Разпространение: Отглежда се в градините из цялата страна.
Употребяема част: Използва се за лечебни цели - плодчетата, листата и корените.
Приложение: Действа апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и маточно. Още старите римляни са използвали магданоза против възпаления на бъбреците и пикочния мехур. С такава цел се използват плодчетата, стръковете и сокът от растението.
  Магданозът има силна способност да тонизира гладката мускулатура, особенно на матката и пикочния мехури да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи. Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация / регулира кръвотечението и премахва болката /. Не трябва да се използва при бременни - може да предизвика продължителен спазъм и загиване на плода. Сокът от листата се използва външно при петна и обриви на кожата, при ужилване от насекоми, за разнасяне на млякото при кърменето.
Начин на употреба:
1. Извлек от половин чаена лъжичка семена от магданоз, накиснати за 8 часа в 250 гр




. вода , който се изпива за 1 ден
2.Запарка от 4 чаени лъжички корени на половин литър вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни.
3.Сок изстискан от прясна билка в доза 100 - 150 грама.

Няма коментари:

Публикуване на коментар