неделя, 10 август 2014 г.

Репей-Arctium lappa L.Корен от репей прилага се при кожни дерматити

               Репей-прилага се успешно при кожни дерматити, подобрява обмяната на веществата

ОПИСАНИЕ: Многогодишно или двугодишно тревисто растение, с право, твърдо, жилаво, набраздено, разклонено, вълнесто, окосмено стъбло. Листатата са с дълги дръжки, широки,с  яйцевидни, със слабо ресничеста или плъстена долна повърхност. Съцветията са кошнички, разположени на върха на дълги дръжки едри, почти сферични. Цветчетата са червеновио-
летови, тръбести, двуполови. Плодчетата са леко сплескани. Цъфти през лятото.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: По влажните бунища и по пущинаците, навсякъде.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:  Коренът на репея е препоръчан в народната медицина за стимулиране на обмяната и като диуретично и патогонно средство, предписва се при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при гастрит и стомашна язва, под форма на отварата за компреси се прилага при дерматити и сърбящи кожни изриви, отварата се прилага и за гаргара при възпаление на устната кухина. Препоръчва се и при растеж на косата. 

ПРИЛОЖЕНИЕ:
 ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ под формата на запарка: 1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се залива с 2 чаши вряща вода. Остава се да престои 1 нощ. Прецедената запарка е доза за 1 ден.
ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ: От варата се приготвя от 1 супена лъжица ситно нарязан корен с 2 чаши вода, оставя се да ври 30 минути и се прецежда.



Няма коментари:

Публикуване на коментар