вторник, 29 октомври 2013 г.

Ливанче/Розмарин/Rosmarinus officinalis L.,

                             ЛИВАНЧЕ/РОЗМАРИН/ROSMARINUS OFFICINALIS L.

 ОПИСАНИЕ: Вечно зелен разклонен храст, достигащ до 2 метра височина. Листата са срещуположни , 1,5 до 4 см. дълги и 1-3 мм широки, линейни, кожести, със завит надолу ръб,отгоре тъмнозелени и лъскави,отдолу бяло влакнести със силно изпъкнала главна жилка.Цветовете са виолетови ,бледосини или бели,събрани в гроздовидни съцветия.Плодът при узряване се разпада на 4 кафяви орехчета. Цъфти от май до юни.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: У нас се отглежда като декоративно растение главно по черноморското крайбрежие.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се листата и младите клонки, събрани по време на цъфтежа.
ПРИЛОЖЕНИЕ: Ливанчето/Розмарина действа антидиаретично,обезболяващо, противовъзпалително, жлъчегонно. Използва се при стомашно-чревни разстройства/особено диарии/, при отпадналост, и преумора, при възпаление и застой в жлъчните пътища, при косопад и др. Външно под формата на етерично масло за мазане против натъртване, изкълчване, при ревматизъм за рани и др.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: От листата на младите стръкове се приготвя запарка, като 2 чаени лъжичка билка се заливат с 250 гр.вряща вода. След като изстине се прецежда и се изпива за един ден. Може да бъде използвана за гаргара, компреси, миене на коса и др. Прилага се и спиртен извлек за мазане на болните стави при ревматизъм.




Няма коментари:

Публикуване на коментар