четвъртък, 3 октомври 2013 г.

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

                                             СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

  Благотворно действие при остри и хронични гастрити, както и при стомашна язва имат растенията лайка и белият равнец.  При хронични стомашни катари се препоръчват  следните билки -очеболец, кървавиче,орехови листа,заедно с листа от градински чай. За активиране на стомашната секреция и за възбуждане на апетита се използват жълтата тинтява , червеният кантарион, блатния трилистник, белият оман и др. Важни за подобряването на стомашно-чревната секреция са тези билки употребявани като подправки-чубрица, резене, кимион, магданоз, чесън и мащерка.
 Значителен е броят на билките, които помагат при хроничен запек. Такива са семената на зрялата дюля, лененото семе, сини сливи , листата на сена, зърнастеца  и др.
  При чревни катари  и диарии се предписват дъбови кори, коренище от очеболец, коренище от кървавиче и орехови листа. Действието на ябълковата диета се дължи от една страна  подобряването на чревната флора, дължаща се на плодовите киселини, а от друга страна на адсорбирането на чревните токсини от пектините на ябълката.  в някои случаи се използват дроги от исландски лишей,  корени от ружа, цветът от лопен, семената на сминдуха.
  При лекуване на тения се прилагат наровите кори и тиквеното семе. При острици се прилага чесънът.Особенно ефикасно е комбинацията от лайка, дъбови кори и корите и плодовете на дивия кестен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар