вторник, 8 октомври 2013 г.

Заболявани на женските гениталии,Бял равнец

 При заболявания на женските гениталии могат да се приложат много лечебни растения. Отдавна познато е действието на овчарската торбичка при атонични маточни кръвоизливи или на върбинката, вербалинът  на която действа  на маточната мускулатура. При оскъдна и липсваща менструация се предписват няколко растения, но трябва внимателно  да се прилагат, защото действа  и абортивно. Такова действие имат магднозът, индийското орехче, вратигата, седефчето. Абортивното действие на тези растения се основава на предизвиканата от етеричните им масла силна хипертония в тазовите органи и увеличаване на тонуса на маточната мускулатура. При дисминорея добре действа калинката.
 При силни менструални кръвотечения се пие сутрин на гладно, половин час преди закуска запарен чай от следните болки : 25г. цветове от арника, 50г. корени от валериана, 25г. исландски мъх, 25г. маточина, 25г. бял равнец, 25г. салвия. Взема се една препълнена чаена лъжичка  за 1/ 4 литър вода, попарва се и се оставя 3 минути да кисне. Чаят трябва да се продължи да се пие, дори когато се нормализира кръвотечението.
   
                                                                БЯЛ РАВНЕЦ

                                                                 Achillea millefolium

  Описание: Белият равнец е многогодишно тревисто растение с пълзящи подземни издънки, с право неразклонено стъбло, с последователни, ланцетни, двойно и тройно нарязани листа. При основните листа са с дълга дръжка, а стеблата са седящи. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит. Всяка кошничка се състои от 5-периферни, бели езичести цветове и от 3 до 30 жълтокафяви тръбести цветчета. Цъфтни от юни до септември.
 Разпространение: Расте по ливадите, пасбищата, изоставените места по слънчеви и песъчливи склонове, между храстите из цялата страна.
Приложение: Белият равнец е една от най-универсалните и полезни билки в нашата страна, използва се като много ефикасно кръвоспиращо средство-вътрешно при стомашни и хемороидни кръвоизливи, при белодробни кръвоизливи, при маточни кръвоизливи, смъкване на матката, нередовна менструация, като успокоително средство при стомашни болки, маясъл, язва, гастрити, болки в бъбреците.Външно равнецът се използва при рани, кръвотечения от носа.
 Начин на употреба: 1.Приготвя се запарка от 15гр. ситно нарязани стръкове и цветове от бял равнец, които се заливат с 200гр. вряща вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. 2.Прилага се външно за гаргара при кървящи венци.Остатъкът от прецеждането се налага за отоци, рани, маясъл.
 Жените биха си спестили много беди, ако от време на време посягат към билката бял равнец.
Едно младо момиче, което е склонно към нередовна менструация или за по-възрастна жена, която е в критическата възраст или вече е или от нея е важно често пъти да се пие чай от бял равнец. Той въздейства много добре на корема на жената, така че тя не може да направи нищо по-добро за здравето си , освен при разходка в гората  или из полето да си набере букетче пресен бял равнец. Има случаи, когато е помогнало на болна жена от рак в корема  да се излекува с чай от тази чудесна билка. След като пила от нея възстановила жената нормалното си тегло.
  При възпаление на яйчниците много често още от първата баня на половината тяло се премахват болките. Тези бани са успешни при напикавания на възрастни хора и при деца.
Те са резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните трябва да се пие и чай от бял равнец- по две чаши на ден.При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец, продължителен период от време, всеки ден се пият по 4 чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре.
 Миоми се отсраняват с помощта на бани на половината тяло с бял равнец, които се вземат ежедневно продължитеен период от време, докато лекарския преглед установи отрицателен резултат.
 И жените в критическа възраст би трябвало често да посягат към чашата с чай от бял равнец- ще се спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. Много здравословни са баните на половината тяло.
 При  нервни възпаления на ръцете и краката, особено благоприятни са баните  с прибавка на бял равнец.
Докторът на медеценските науки  Лутце препоръчва чай от бял равнец при нахлуване на кръв в главата с болки, сякаш ще ти се пръсне мозъкът. Препоръчва и при кръв в очите и кървене от носа, мигренен пристъп причинен от промяната на времето. При редовна употреба мигрената изчезва напълно. Белият равнец влияе върху костния мозък, стимулира кръвообращението.
 При кървящи хемороиди, отсранява газове в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно -чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза, стимулира правилната дейност на бъбреците. Препоръчва се при ангина. Неприятен сърбеж във влагалището се отсранява чрез промивки.
                                  Видове приложения
Запарка за чай:   Една препълнена чаена лъжичка билки се попарват с 1/4 вода и се оставя малко да изкисва.
Тинктура от бял равнец: Набрани на слънце цветовете от билката се напълват в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40 % -ова житна или плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни  на слънце или близо до печката.
 Мехлем от бял равнец: 90г. обезмаслено масло или свинска мас се загряват добре, прибавят се 15г. пресни , накъсани цветове от бял равнец и 15г. нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко като се разбъркват и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпаи се сипва в предварително приготвени чисти стъкленици.Съхранява се в хладилник.
Баня на половината тяло: 100г. равнец се накисва и се оставя да пренощува в студена вода, на следващия денсе кипва и след това се прибавя към водата за банята.

  

                               

Няма коментари:

Публикуване на коментар