неделя, 27 октомври 2013 г.

Овчарска торбичка/Capsella bursa pastoris L.

                                     Овчарска торбичка/Capsella bursa pastoris L.

Описание:  Едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблата най-често са единени, 5-60 см. високи , прости или разклонени.  При основните листа са събрани в розетка. Те са продълговати ланцетни, дълбоко нарязани или  пересто разделени.Стъблените листа са по-дребни, продълговати, седящи. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са триъгълно клиновидни шушулчици с много семена.  Цъфти април-август.
 Разпространение: Расте като плевел и бурен по тревистите места, покрай пътища и сгради, по пасбища и ливади из цялата страна до 2000 м.н. в.
Употребяема част: Използват се стръковете. Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отрязват на около 25 см. от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа.
Припожение: Използва се като кръвоспиращо и тонизиращо, матката средство при маточни кръвотечения по всяко време, освен при бременност и преди раждане. Билката показва и понижаващо артериалното  налягане действие. Билката се използва само в прясно състояние. Изсушена тя губи част от свойствата си.

Начин на употреба: Приготвя се извлек от 4 чаени лъжички ситно нарязана билка с 1 литър вода. След 8 часа извлекът се прецежда и изпива за един ден.

                                                        Мед

Пчелен клей: Пчелен клей наречен още прополис се изработва от пчелите работнички , събиращи смоли от тополи,брези и други дървета, цветя и билки. Със слюнчестата си секреция пчеличките обработват всички вещества и създават една особенна летлива маса със специфичен аромат и вкус. След аварият в Чернобил през 1986г., медът и останалите продукти бяха съвсем чисти без следа от радиоктивност. Обикновенно прополисът се използва като спиртен екстрат, и то специално 30% спиртен екстрат от пчелен клей. При язва, гастрит, се пият 15-20 капки два пъти дневно. Използва се успешно и при кървене на венци, кокоши тръни, кървящи рани и др.Прополисът има широк спектър на действие-бактериостатично,противовъзпалително, противовирусно,противогъбично, подобрява трофиката и регенерацията на увредени участъци от лигавицата на организма, повишава тонуса.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар