ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение, високо 30-80 см. Стъблото е изправено,4-ръбесто, гъсто разклонено. Всички листа са срещуположни, долните са с дълбги дръжки, сърцевидно-яйцевидни, тъпо назъбени, а горните са стеснени в къса дръжка
дпродълговати,назъбени. Стъблата и листата са почти голи.Цветовете са дребни и приседнали.
Чашката е късотръбеста, с 13 жилки,двуустна,като горната е
с 3-зъбчета , а долната с 2-зъбчета,
венчето е бяло,5-листно.
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Среща се из храсталаци и каменливи места, из редките гори, някъде и край селищата.
ХАРАКТЕРНИ СВОЙСТВА: Преди цъфтенето растението притежава приятна лимонова миризма и вкус.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Надземната растителна част с цветовете без долните стъблени части или само листата.
ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ: Маточината действа седативно,спазмалогичнои болкоуспокоително. Успокоява и ободрява нервната система. Стимулира храносмилането, повишава апетита, облекчава коликите, спира повръщането и др. Препоръчана е при нервна слабост,мигрена, безсъние, полова свръх възбуда, болезнена менструация, кожни обриви. Външно се
прилага под формата на настойка за лапи и компреси при циреи и за гаргара прли възпаление на венците.
Външно за масажи и разтривки се използва спиртна настойка от билката 1 към 5, а вътрешно-запарка:.8 чаени лъжички ситно нарязана маточина се залива с 2 чаени чаши вряща вода и се оставят да престоят 30 мин. в добре затворен съд./доза за 1 ден/: запарка за лапи и компреси се приготвя с двойно количество билка.
ВИНО ЗА СЪРЦЕ
/ЛЕКАРСТВОТО НА СВ. ХИЛДЕГАРД ФОН БИНГЕН/
Десет пресни дръжки от магданоз заедно с листата се слагат в един литър натурално , чисто вино и се прибавят една до две супени лъжици чист винен оцет. Всичко това се слага 10 минути на слаб огън да заври/Внимание ,пени се./ След това се прибавят 300 грама 300гр.натурален пчелен мед и сместа се оставя още четири минути да поври леко. Горещото вино за сърцето се прецежда и както е още горещо, се сипва в шишета, които са изплакнати със силен алкохол. Да се запушат добре! Утайката, която се образува на дъното , не вреди и може спокойно да се изпие. Варенето на меда е по избор, може и да не се вари. Бяло или червено вино няма значение.Трябва да се спазва последователността. Ако някой ден имаш проблеми със сърцето си , вземаш две ,три и повече супени лъжици от това вино и всички сърдечни бодежи ще бъдат издухани. Но не само при слаби болки в сърцето , а и при истински сърдечни страдания се използва воно за сърце. Може и да Ви излекува, но никога няма да навреди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар