понеделник, 16 юни 2014 г.

Лавандула-LAVANDULA SPICA L.

                                                   ЛАВАНДУЛА-LAVANDULA SPICA L.



ОПИСАНИЕ: Многогодишно, силно разклонено от основата си полухрастче с полуполегнали по-стари клонки и изправени млади клонки. Листата са седящи, продълговато-ланцетни, ланцетни или линейни, целокрайни, по ръба си подвити отдолу. Младите са сиви, по-старите зелени, отдолу с жилести трихоми. Цветовете са събрани във връхни нетипични класовидни съцветия. Чашката е тръбеста, 5-зъбна, с нееднакви зъбчета, тъмновиолетово обагрена, плътно покрита с нежни власинки. Венчето е синъовиолетово, тръбесто, с две устни-горната по-голяма, 2-делна, а долната-3-делна, четирите тичинки са доста навътре в тръбицата. Плодът е съставен от 4 орехчета в дъното на чашката. Цъфти през месец юни. По  точно около средата на месеца и се бере рано сутрин, както всички маслодайни култури, за ада се запази аромата и маслото им. По подобен начин рано сутрин се бере и маслодайната роза край Казанлък. 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: У нас се отглежда на много места в Розовата долина  и другаде. Някъде това става дори при надморска височина над 1000 м. Ценно етеричномаслено растение. Диворастящо в Средиземноморската област.

ДРОГА: Цветовете.

СЪДЪРЖАНИЕ: Пресните цветове съдържат 0.5 % етерично масло, сухите - 1-3 % етерично масло и около 12%танинови вещества. Етеричното масло се състои от 30 до 60% линалилацетат-естер на алкохола линалоол с оцетна киселина. Маслото съдържа още свободен линалоол, борнеол, кумарин и др. То се отличава със своята извънредно приятна миризма.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ: Цветовете на лавандулата са препоръчани при като слабо седативно и спазмалогично средство при мигрена, неврастения, нервно сърцебиене. Използва се още като холеретично средство, а също и при стомашно9чревни колики. Дрогата се прилага външно под форма на бани като успокоително средство. Етериччното масло, разтворено в спирт, дразни кожата, предизвиква зачервяване и се прилага за разтривки при ревматични болки, невралгии и пр. Вътрешно дрогата се прилага като запарка : 3 чаени лъжички цветчета се запарват с 2 чаши гореща вода, след 10 мин. запарката се прецежда и се изпива за 1 ден.

БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА прилага лавандуловия цвят при храносмилателни смущения -  ограничава гниенето в червата, изгонва газовете и успокоява болките в стомаха и червата. За същата цел се правят и топли лапи от цветовете.

СИМВОЛИКА НА ЦВЕТЕТО:
  
Растението е символ на отдадеността, съпричастието и предаността. Асоциира се непорочност и невинност. Смята се ,че носи късмет и пази от зли сили и завист. Лавандулата затова е винаги предпочитан подарък за любими хора. Подарява се на  двойка влюбени като  пожелание за  семейно щастие. Лекарите давали стръкове лавандула и така се облекчавали родилните мъки. Така навлязла в медицината и сега е широко използвана в много лекарства.


   

Няма коментари:

Публикуване на коментар