събота, 21 юни 2014 г.

ПОДЪБИЧЕ- ЧЕРВЕНО - Teucrium chamaedris L.

ПОДЪБИЧЕ - ЧЕРВЕНО /Teucrium chamaedris L./

   Описание: Подъбичето е многогодишно тревисто растение с изправени или полегнали четириръбести стъбла до 50 см. високи, покрити както и листата с дълги разперени власинки. Листата са срещуположни, с къси дръжки, към основата клиновидни дълги до 4,5 см. широки до 2 см., от всяка страна с по 4 до 8 почти тъпи зъбеца. Цветовете са разположени в пазвите на горните листа и образуват класовидно съцветие. Имат розов до червен цвят. Плодът при узряването се разпада на четири орехчета. Цъфти май до август.
   Разпространение:  Подъбичето расте по тревисти места и храсталаци в цялата страна до 1400 м.н.в.
   Употребяема част: Използва се надземната част заедно с цветовете, които която се събира по време на цъфтежа, без приосновните вдървени части.
   ПРИЛОЖЕНИЕ:
 Билката се препоръчва при запек и кървене. Използва се подобряване на храносмилането и апетита при болки в стомаха и червата при пясък в жлъчния мехур. Външно се използва за промивки при бяло течение у жените, при хемороиди за компреси и промивки при младежки пъпки, екземи и др.
 Начин на употреба: Приготвя се запарка от 4 чаени лъжички ситно нарязани стръкове със 250 гр. вряща вода . След като изстине се прецежда и се изпива за едно денонощие. Същата запарка се използва и за външно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар