петък, 27 юни 2014 г.

Кантарион - червен \ трескавиче\ Erithraea Centaurium L.

  КАНТАРИОН-ЧЕРВЕН \ ТРЕСКАВИЧЕ
 
Erithraea Centarium L

    ОПИСАНИЕ: Червеният кантарион е едногодишно или двугодишно тревисто растение с кораво, разклонено в горната си част стъбло. Листата му са срещуположни и елипсовидни. Цветовете са розово червени, дребни и образуващи китка на върха на стъблото. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември.
    РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из ливадите, сухите и каменливи места, между храсталаците, хълмове и ровове, по нивите като плевел в цялата страна.
КАНТАРИОН -ЧЕРВЕН/ ТРЕСКАВИЧЕДобавете  Erithraea Centarium L.

надпис
    ПРИЛОЖЕНИЕ: Червеният кантарион е апетито-възбуждащо средство, стимулира отделянето на стомашен и панкреатичен сок, понижава температурата при маларии и трескави състояния. Народната медицина препоръчва червения кантарион като ефикасно средство против безапетитие, възпаление на стомаха, запек с газове, възпаление на черния дроб, диабет и трескави състояния.
     УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използва се цялата надземна част със цветовете. Бере се по време нва цъфтежа.
      НАЧИН НА УПОТРЕБА: 
 1. Приготвя се запарка от 10  грама ситно нарязана билка и 500 гр. вряща вода. След като изстине се прецежда, пие се по една кафена чаша половин час преди ядене.
 2. Приготвя се извлек от 50-60 гр. ситно нарязана билка в един литър домашно бяло вино.
След 10 дни се прецежда. Пие се по една винена чаша преди ядене , след тежко боледуване и анемия. Запарката може да се използва  и външно  против трудно зарастващи рани \ промиване| и против косопад \ за измиване на косата|. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар