понеделник, 30 септември 2013 г.

ЧУБРИЦА/Satureja hortensis/

                                                       ЧУБРИЦА/Satureja hortensis/
  
  ОПИСАНИЕ: Чубрицата е едногодишно растение с кораво, четириръбесто,силно разклонено стъбло. Листата са срещуположни, с къси дръжки. Цветовете са червиникави,дребни, събрани на групи. от 2-5 в пазвете на листата. Плодът се разпада на четири орехчета. Цъфти през лятото.
  РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Отглежда се като култивирано растение в градините. Среща се в диво състояние по планинските склонове.
  УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използва се цъфтящата връхна част. Бере се по време на цъфтежа.
   ПРИЛОЖЕНИЕ: В народната медицина чубрицата се използва при високо кръвно налягане, сърцебиене, при главоболие, при хрема и кашлица, повръщане, при катари на лигавицата на стомаха и червата. Има слабо патогонно действие.
  НАЧИН НА УПОТРЕБА: Приготвя се запарка от 1-2 лъжици ситно нарязана билка с 500 мл. вряща вода. Оставя се да престои 2 часа, след което се прецежда. Пие се по една винена чаша 3 пъти  на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар