неделя, 6 юли 2014 г.

КОПЪР /Anethum graveolens L./


       КОПЪР /Anethum draveolens L./
 
    ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Стъблото е право, цилиндрично, гладко, ткъмнозелено, с бели линии, в горната си част разклонено, покрито със слабосинкав налеп. Листата са двойно, до неколкократно пересто нарязани, с многоделни листчета с шиповидно заострени връхчета. Цветчетата са жълти, разположени на големи, 20-50 -лъчни сенници и са без чашка, венчелистчетата , са с извити навътре връхчета, плодчетата са плоски, кръгли. Цъфти през юли-август.
   РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по скалист терен по нашето Черноморие, и на някои места покрай Дунава. Култивиран се почти в цялата страна.
    ПРИЛОЖЕНИЕ: Плодчетата на копъра действат спазмоли- тично и тонизират стомаха. Препоръчват се за подобряване на храносмилането, за засилване на млечната секреция у кърмачките, като седативно средство , при безсъние и за успокояване на колики от всякакъв произход. Прилагат се под формата на запарка:
 -2 изравнени чаени лъжички ситно счукани плодчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, след 10 минути запарката се прецежда. Дозата е за 2 дни.  
- 3 пъти на ден  по 1гр. ситно счукани плодчета на върха на ножа  с малко вода
 -3 пъти на ден  по 10-15 капки етерично масло на бучка захар
  Копъра помага при лечение на 10 заболявания на рак, сърдечно-съдови заболявания, мигрени, белодробни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчката, неврози и безсъние, менструални проблеми, анемия,остеопороза и проблеми с костите и менструални проблеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар