неделя, 13 юли 2014 г.

Захарна болест-рецепти с билки (2-ра част)

                         ЗАХАРНА БОЛЕСТ-РЕЦЕПТИ С БИЛКИ (2-ра ЧАСТ)

    За захарната болест се препоръчват също така и филизите на бъза. Бъзът е едно от най-старите растения на народната медицина. 
       В ранна пролет , когато радиката започва постепенно да се показва по ливадите и нивите, тя трябва да се изважда от корена, да се измива добре и да се използва за първата салата. Диабетиците  трябва да ядат през  пролетта всеки ден тази салата от радика на обяд и вечеря. Когато в края на април и началото на май радиката е в пълния е в пълния си цъфтеж, тогава за всеки диабетик идва моментът за редуциране на захарта с четириседмично лечение. Берат се дръжките заедно с цветовете и се измиват, едва след това се цветовете се махат. Ежедневната употреба на 10 до 15 дръжки от радика може да доведе до пълно понижаване на захарното съдържание. В началото дръжките са малко горчиви, но впоследствие горчивината изчезва.
    Имелът оказва също много добро влияние на панкреатичната жлеза, така  че чрез продължителна употреба на чай от него захарната болест  загубва първопричините си. Имелът се накисва в студена вода и се оставя да пренощува. Първоначално се взимат 3 чаши студена вода и 3 препълнени чаени лъжички имел. След няколко седмици се редуцира на 2 чаши и след още известно време на една чаша. Известен период от време се спира имелът напълно, когато през пролетта има пресни зеленчуци за диабетици. Имелът е силно лекуват от началото на октомври до началото на декември и през месеците март и април, поради което трябва да се бере през това време. Най-силно лековит е имелът, намиращ се по дъбовете и тополите, но целебен е и имелът от червените ели и овошните дървета. Дръжките и листата се нарязват на дребно. Белите зрънца не бива да се взимат за чай!
      Като най-добър диетичен зеленчук на диабетиците може да се сервират корени от синя жлъчка. Те се измиват добре, подобно на марулите, за да се омекоти малко горчивият им вкус. Чаят от цветовете и дръжките на синята жлъчка се прилага с много голям успех  и при склонност към затлъстяване.
      Изцедения сок от пресни краставици сваля нивото на кръвната захар  и поради това горещо се препоръчва.


   
          
 

  








Няма коментари:

Публикуване на коментар