четвъртък, 24 юли 2014 г.

Болки в стомаха-по рецепти на лечителя Петър Димков

      Болки в стомаха-по рецепти на лечителя Петър Димков

  БОСИЛЕК: 
  Една супена лъжица босилек се вари 3 минути в 3 чаени чаши вода. След като изстине , отварата се прецежда. Пие се по една кафена чашка 3 пъти на ден след ядене. На децата се дава по 1 супена лъжица. 
  По същия начин може да се приготви и отвара от лайка и джоджен.

  КИМ:
Три пъти дневно преди хранене се сдъвкват по 5.6 семена от ким. Средството се прилага при стомашни болки поради лошо храносмилане.

КИМИОН:
Една чаена лъжичка ситно стрити плодчета от кимион се заливат  с половин литър вода, варят се около  1.2 минути и се оставят да киснат 2 часа. 
Отварата се прецежда и се разделя на 5 части, които се приемат през деня. 

КОПЪР:
Три пъти дневно след хранене се приема по 1 грам ситно счукани плодчета от копър с няколко глътки вода.

ЖЪЛТА ТИНТЯВА:
Приготвя се отвара от 1 чаена лъжичка ситно нарязани корени от жълта тинтява и половин литър вода.
Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене.

АНАСОН:
Преди се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета от анасон и половин вряща вода. След 1 час запарката се прецежда.
Пие се по половин чаена чаша преди ядене.

АНГЕЛИКА І ЛЕЧЕБНА ПИЩЯЛКА
Използват се коренището с корените и плодовете на ангеликата І лечебна пищялка.
Една чаена лъжичка от ситно надробената билка се залива с 1І4 л студена вода и се оставя да престои половин час. След това се кипва и се вари няколко минути. Течността се прецежда  и се изпива на няколко пъти за 1 ден.

ЛАВАДУЛА
Illustration Lavandula angustifolia0.jpgЕдна супена лъжица цвят от лавандула се залива  с 1І4 литър вряща вода и се оставя да кисне 2 чаша, след което запарката се прецежда.
Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

БЯЛ РАВНЕЦ, ЖЪЛТА ТИНТЯНА, ПЕЛИН
Вземат се 1-2 стръка бял равнец, парче корен от жълта тинтява и щипка пелин. Билките се варят 10-15 минути в половин литър вода.
След като изстине, отварата се прецежда и от нея се пие по една кафена чашка сутрин, обед и вечер преди ядене.
      
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар