понеделник, 9 септември 2013 г.

Терапевтично приложение на лечебните билки - МАЩЕРКАТА

Успешното приложение на лечебните билки изисква преди всичко поставянетo на правилна диагноза на заболяването и предписване на подходящи рецептурни съставки.

  При заболявания на дихателните органи - при остър и хроничен бронхит с гъсти храчки е необходимо билки с откашлично действие такива са градинската и дива мащерка. При сух бронхит без секрети се препоръчват корени на сапуниче, на иглика, на миризлива теменуга, плодчета на анасон или резене. При силна дразнеща кашлица, придружена с кръвоизливи се дават слузни дроги - корени от ружа, листа от слез, лопенов цвят и др. При енфиземен бронхит и бронхиектазии много добро действие оказват млади борови клонки и месести хвойнови шишарки. Възпалена лигавица на дихателните органи се повлиява от цветчетата на лайка, цветове на белия равнец и  коренище от кървавиче. При бронхит с бронхиална астма много добро действие има ефедрата, който води до възбуждане на центъра на дишането, разхлабва бронхиалната мускулатура, намалява отока и прилива на кръв в лигавицата. Змийското мляко много добре действа в такива случаи подобно на беладоната.  При коклюш се росянката и градинската мащерка.
    За специфични заболявания на дихателните пътища се предписва полски хвощ, пача трева, медуница, плодове от офика, шипка и др. З а подобряване на дишането при възпалителни  заболявания  на дихателните пътища, при астма също действат хвойнови плодчета и борови пъпки.
   Сега ще Ви запозная с една от билките, която е особено ценна за мен, това е Мащерката.
Накратко за нея: тя е многогодишно тревисто растение с пълзящи и полегнали стъбла и и възходящи цветоносни клонки, високи до 20 см. Листата са срещуположни с къси дръжки, линейно ланцетни или елипсовидни, с точковати жлези и жлезисти власинки. Цветовете са розови, лилави или бели, събрани по много в горните листа. Плодът се разпада на четири едносеменни орехчета. У нас са разпространени 15 вида мащерка. С реща се по сухи тревисти и скалисти слънчеви места из горските поляни и пасища по - рядко из ливадите в цялата страна. Най- широко е разпространена в предпланините и средно високите части на планините. Използва се надземната част.Цъфти юни-юли. Бере се по време на цъфтежа.
  Приложение: Поради богатото съдържание на етерично масло мащерката притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмологично и газогенно действие. Успокоява нервната система. Тя се използва като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, при хроничен бронхит, магарешка кашлица, възпаление на белите дробове. Широко приложение намира за лечение на различни заболявания на храносмилателната система-гастрити, колити, язва на стомаха, колики на стомаха и червата, газове и диарии. Билката се прилага много успешно при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Външно се използва за гаргара на устата при зъбобол и възпаление на устната лигавица. Под формата на бани при ставни и нервно-мускулни заболявания/ радикулити, неврити, миозити./ Под формата на лапи-при различни гнойни възпаления на кожата - цирей, гнойни рани и др.
   Прилагане и начин на употреба: Приготвя се запарка от 2 супени лъжици ситно нарязана билка  и 500гр. вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се пие студена  по 1 кафена чашка 3-4 пъти на ден. Прилага се като чай  - 1 чаена лъжичка мащерка, 250гр. вряща вода, подсладена със мед. За външна употреба /бани, гаргари/ се използва запарка от 100гр. билка и 2 литра вряща вода. Мащерката още е извества  и като бабина душица също.



Няма коментари:

Публикуване на коментар