четвъртък, 19 септември 2013 г.

ДИЛЯНКА И МОМИНА СЪЛЗА -СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Дилянката и момината сълза се използват като много добри успокоителни средства при сърдечни заболявания, при сърдечна недостатъчност,  при нарушения на сърдечния ритъм и много др.
                                                                             ДИЛЯНКА
  ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с късо вертикално коренище и със снобчести задебелени корени. Стъблото е изправено, набраздено , кухо, голо и в долната част окосмено ,на височина до 2 м. Листата са перести, като най-долните са с дълга дръжка, средните с къса, а връхните приседнали. Съцветието е голямо, разклонено и щитовидно. Плодовете се разрастват в разперена хвърчилка. Венцето е бяло, рядко розово, тръбесто.Плодът е едногнезден сух.
  РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по влажни и сенчести места до 2000 м.н.в.Цъфти май-юли.
  УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ:Използват се корените заедно с коренищата, които се изкопават след узряване на плодовете,/август-септември/
  ПРИЛОЖЕНИЕ: Като успокоително средство при раздразнение на гръбначния мозък, при сърдечни заболяваниь,при стомашни болести, епилепсия и др.
  НАЧИН НА УПОТРЕБА: 1.10гр. корени в 1/2 литър вода се попарват от вечерта и се остават да киснат цяла нощ.
2. 15гр.корени , натопени в 100гр. чист спирт да престоят 24 часа. Смесени корените на дилянка с пелин или великденче действат против страх, меланхолия и виене на свят.
 

                                          МОМИНА СЪЛЗА
  ОПИСАНИЕ: Момината сълза е многогодишно тревисто растение. Коренището е пълзящо, с могобройни корени, сравнително плитко разположено под земната повърхност. Стъблото е цветоносно, безлистно, неразклонено до 20см. Листата са едри, две на брой, рядко три с дълги дръжки продълговато елипсовидни. Цветовете са бели, приятно ароматични, увиснали, разположени на цветоносно стъбло в гроздовидно съцветие. Плодът е червена многосеменна ягода. Семената са с кръгло яйцевидна форма. Цъфти през април-юни.
  РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из светли широколистни гори и храсталаци, в равнините и планинините от 100 до 1400 м.н.в. Отглежда се често и като декоративно растение в градините.
  УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се стръковете и листата. Бере се от юни до август.
 ПРИЛОЖЕНИЕ:Съдържащите се в момината сълза гликозиди оказват избирателно действие върху сърцето. Усилват сърдечните съкращения, забавят сърдечната дейност, премахват неприятните усещания в сърдечната област, успокояват нервната система.Използва се за лечение на сърдечна недостатъчност, сърдечни неврози, нарушения на сърдечния ритъм и др.
  НАЧИН НА УПОТРЕБА: Най-често се употребява тинктура от момина сълза по 10-15 капки 3 пъти дневно. В народната медицина се прави запарка от 4-6 цвята  и 250гр. вряща вода.След като изстине се пие  се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. 
РЕЦЕПТИ ЗА ВИСОКО КРЪВНО : 1.ГРАДИНСКА ЧУБРИЦА
  Две супени лъжици ситно нарязани  стръкове от градинска чубрица се заливат с 1/2 л. вряща вода и се остават да киснат 1 час.
 Течността се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
2. ОБИКНОВЕН ЗДРАВЕЦ
 Две чаени лъжички ситно нарязани листа от здравец се накисват в 1/2 л студена вода за 8 часа.
 Прецедената течност се разделя на няколко приема за 1 ден.
 Използват се и пресни те листа на здравеца , като се сдъвква по 1 листо на ден.
3. МАТОЧИНА
  Две супени лъжици листа и стръкове от маточина се заливат с 1/2 л. кипяща вода  и се оставят да киснат 2 часа. З запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена часа от запарката.












Няма коментари:

Публикуване на коментар