вторник, 10 септември 2013 г.

РИГАН И ПОДБЕЛ - ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА - ПРОДЪЛЖЕНИЕ

   При заболявания на дихателните пътища много успешно се използват следните билки - риган, мащерка, подбел, лекарска ружа/корени,  листа и цветове/, липов цвят, волски език, сладък корен, магарешки трън, меча пита и др.
   Накратко искам да Ви запозная с лечебното действие на тези билки и да препоръчам някои рецепти за есенно-зимния сезон. Заболяванията на дихателните пътища най - често се проявават през есента и зимата.

Риган

   ОПИСАНИЕ: Риганът е многогодишно растение с късо пълзящо коренище. Стъблата са изправени и четириръбести, разклонени в горната си част. Листата са с дръжки срещуположни, продълговато яйцевидни и заострени. Най - отгоре листата са тъмнозелени, а отдолу са сивозелени. Цветовете са дребни светлочервени или розововиолетови. Плодът е съставен от тъмнокафяви яйцевидни орехчета. Цъфти от юли до септември.
   РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из редки гори в предпланините и планините, по каменливи места и из храсталаци в цялата страна, до 1500м.н.в. 
   УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се цветоносните връхчета, събрани по време на цъфтежа. 
   ПРИЛОЖЕНИЕ: Риганът притежава антисептично, отхрачващо и успокояващо нервната система действие. Много често се използва като успокояващо кашлицата, отхрачващо средство при остри катари на горните дихателни пътища, бронхит, бронхиална астма, магарешка кашлица. Тъй като има благотворно действие върху централната нервна система се използва при нервна възбуда , безсъние, главоболие, полова възбуда, епилепсия, гърчове, против виене на свят, против морска болест. Прилага се и външно под формата на бани против кожни заболявания -  екземи.
   НАЧИН НА УПОТРЕБА: 
1.Приготвя се чай от 10 гр. билка и 1 л. вода. Вари се 5 минути. Пие се топъл.
2.Запарка се приготвя от 2 чаени лъжички риган, 500 гр.вряща вода, която кисне 2 часа. След прецеждането се пие по една винена чаша  3-4  пъти на ден преди ядене.
3. За  външна употреба 200 гр. от билката се вари в 3 л. вода 10-15 минути. Прибавя се към водата за къпане, след като се прецеди. 

Подбел

  Тя е добро средство против кашлица .
  ОПИСАНИЕ: Подбела е тревисто, многогодишно растение, с дълго разклонено коренище. През пролетта рано израства от корена кухо стъбло 20-30 см. високо. Н а върха на всяко стъбло разцъфтява жълт цвят до 2 см. диаметър. Цветовете са цилиндрични , ръбести на върха с хвърчилки от многобройни власинки. С лед прецъфтяване на цветовете стъблата загиват и едва тогава се появяват листата. Листата са с дълги дръжки, почти кръгли, 10-20 см. в диаметър, назъбени с червенокафяви зъбчета,отгоре зелени и голи , а отдолу бели, покрити с мъх. Цъфти от февруари до април.
   РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по мочурливи и влажни места, брегове, реки и влажни ниви в цялата страна.
   УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Излолзват се главно листата и цветните кошнички.
   ПРИЛОЖЕНИЕ: Листата на подбела са старо изпитано средство против остра кашлица и задух. Използват се за лечение на ларингити с пресипнал глас, остри катари на горните дихатилни пътища, бронхити, бронхиална астма и възпалителни процеси на белите дробове. Под формата на лапи са прилага външно от счукани пресни и сухи листа за рани, язви, циреи, подутини и за лечение на много кожни заболявания, разширени вени на краката, мазоли и др. Сухите листа се използват за пушене при задух/бронхиална астма/.
  НАЧИН НА УПОТРЕБА: Прави се запарка от 2 супени лъжици ситно счукан подбел, заляти с 500 грама вряща вода, след изстиване се прецежда и се пие за   един ден.

  РЕЦЕПТИ ЗА КАШЛИЦА: 

Първата рецепта:
 В две чаши вода се слагат 4-5 листа от подбел и една лъжичка дюлево семе. Вари се десет, петнадесет минути. Отварата се пие топла със захар, сутрин и вечер по една винена чаша.
Втората рецепта: 
Смесват се една шепа билки-подбел, риган, лекарска ружа/корени , листа и цвят/, липов цвят, мащерка, драка, сладък корен и волски език.
  МАГАРЕШКА КАШЛИЦА:
Взимат се 1-2 стръка мащерка,5-10 зърна драка, 1-2 диви кестена, 5-6 листа подбел и едно коренче от сладък корен. Разместват се и от тях се прави чай с половин литър вода. Дава се на болния и се пие сутрин и вечер топло като чай, а през деня се пие като вода. 
 ЗАПУШЕН НОС:
Взема се риган и лопен, варят се в половин литър вода около 10-20 минути, прецежда се и се пие топло като чай, докато се отпуши носа.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар