четвъртък, 26 септември 2013 г.

Залолявания на бъбреците и пикочните пътища-Обикновен Енчец,Обикновена златна пръчица

При заболяване на бъбреците и пикочните пътища, с цел да се повиши диурезата, с успех се използват шишарки от хвойна и градински магданоз. Със същата цел се прилагат и корени от гръмотрън, стръкове от изсипливче, листа от бреза и др. Добро диуретично средство е дрогата от полски хвощ, пача трева и др. Друга диуретично действаща дрога е цвета на черния бъз. Подобно действат плодовете на шипката, счукани и под формата на чай. Шипките се препоръчват при пясък и камъни в бъбреците. Бобовите шушулки действат диуретично при едем от сърдечен произход и освен това повишават нивото на кръвната захар. Копривата се преписва като диуретично средство при уратна диатеза и при хидропс от бъбречен произход. 
 Посочените диуретично действащи растения върху водния баланс и на отделянето на уреята.
Друга група дроги действат антисептично на пикочните пътища и се предписват при възпаление на пикочния мехур. Такава билка е мечото грозде. Поради високото таниново съдържание се получават понякога странични ефекти. Затова се препоръчват вместо тази билка листа на круша, които действат по същия начин. Черната боровинка понижава кръвната захар, поради ксоето се включва в антидиабетичните чайове. При камъни в бъбрецете се препоръчват корени от брош. При затруднено уриниране се, при хипертрофия на простатата се дават листа от бреза и червен лук. Жълтият енчец се препоръчва в народната медицина при възпаление на бъбреците, камъни и пясък в бъбреците, албумин в урината, предписва се и като диуретично средство при смущение в обмяната на пикочната киселина, при отоци и др.
 
                            ЖЪЛТ ЕНЧЕЦ,ОБИКНОВЕНА ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА
  ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение, високо 20-60см.Стъблото е изправено, тънко, почти гладко, разклонено само в горната част. При основните листа са с дълги дръжки, по-горните са с къси дръжки и най-горните са приседнали. Цветовете са събрани в сравнително дребни кошнички,а те в метлическо сложно съцветие. Периферните цветове са езически, а средните са тръбести, едните и другите са жълти. Цъфти през лятото, по-точно началото на юни, най-късно края на юни месец.

   ДРОГА: Горните части на стъблата, с листата  и кошничките.
   ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ: Жълтият енчец е препоръчан при хронични бъбречни заболявания-възпалителни процеси, камъни и пясък в бъбреците, албумин в урината, предписва се и като диуретично средство при смущения в обмяната на пикочната киселина, при подагра, ревматизъм и при отоци.
  Дрогата се прилага под формата на настойка: 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се извлича с 2 чаши студена вода в продължение на 8 часа, изпива се за 1 ден на глътки. Външно при гнойни рани  и циреи се прилагат лапи от пресните листа или стрити на прах, сухи листа, смесени с малко вода на каша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар