четвъртък, 12 септември 2013 г.

Заболявания на сърцето и кръвообращението - змийско мляко

При заболявания на сърцето и кръвообращенито лекарят трябва да е сигурен в диагнозата и да предпише рецепта.В зависимост от това той ще се спре на дроги или препарати от горицвет , момина сълза и глогов цвят.  Така при мшокардит се повлиява добре от глогов цвят. При смущения на сърдечния ритъм се повлиява от пчелинок. При спазми на коронарните съдове се предписва глогов цвят и змийско мляко, а ако те са придружени и с циркулационни смущения дължащи се на артериосклероза, се дават йодни препарати, препарати от чесън, левурда/див чесън/ и бял имел. Билката горицвет епоказана при слабост на сърдечния мускул. Препаратите на момината сълза нормализират кръвното налягане,забавят систолите и повищават възбудимостта на миокарда, като засилват диурезата. Момината сълза намира приложение особенно при циркулационни смущения на базата на артериосклерозата.   

ЗМИЙСКО МЛЯКО

      ОПИСАНИЕ: Тревисто многогодишно растение, достигащо до 50-60 см. Стъблото в горната част е разклонено. Долните листа са по-дълги или по-къси дръжки, стъблените-приседнали, последователни, голи, всички отгоре зелени отдолу сивосинкави. Цветовете имат двулистна жълтозелена чашка, четирилистно, яркожълто, несраснато венче и много тичинки, плодник от 2 плодолиста с горен яйчник. Цялото растение съдържа жълтооранжев млечен сок. Цъфти през май и юни.
     РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Вирее по влажни и сенчести, каменливи места, някъде като бурен.
     ДРОГА: Надземната част на растението.
     СЪДЪРЖАНИЕ: Млечния сок съдържа няколко алкалоиди-хелидонин, сангвинарин и др
     ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ: Хелидонинът се отличава със морфиноподобно действие, -болкоуспокоително и седативно, но не притежава наркотичен ефект на морфина. Сангвинаринът възбужда чревната перисталтика и активира слюнчевата секреция.
   Змийското мляко действа добре като болкоуспокоително средство  при чернодробни и жлъчни заболявания/жлъчни камъни и пясък, жълтеница/,при стомашен катар, чревен катар, диарии , смущения в храносмилането.
                                           

 РЕЦЕПТИ: ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

1. В две чаени чаши вряща вода се прави отвара от по една чаена лъжичка от следните билки:глог, маточина, мента, копър и дилянка.Вари се от 3-5 минути след което се оставя да кисне 30-45 минути и се прецежда. Отварата се пие 3 пъти на ден по една кафена чашка след ядене. Лечението продължава 3-4 месеца като след прекъсване  от 15 дни се повтаря.
2. В две чаени чаши вряща вода се слагат по една чаена лъжичка от следните билки-глог, бял имел, дилянка, маточина, хмел и резане. Вари се от 3-5 минути, след което се оставя да кисне 1/2 час. Пие се 3 пъти на ден по една кафена чаша след ядене

Няма коментари:

Публикуване на коментар