събота, 14 септември 2013 г.

ГЛОГ И МЕД - заболявания на сърдечонсъдовите органи и кръвообращенито

                                                                                      ГЛОГ



                     ОПИСАНИЕ:Червеният глог е дребно  дърво или трънлив храст. Литораслите и разклоненията имат гладка сива кора, върху която са разположени тънки остри шипове дълги  1см. Листата са прости, с дълги дръжки, с обратна яйцевидна форма, разсечени да на 3-7 дяла, тъмнозелени и гладки отвътре и сиво зелени отдолу. Цветовете са дребни, бели, бледорозови. Плодът е червен, топчест, месест с една костилка. Цъфти през пролетта.
                     РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из горите и храсталаците в страната до 1500м.н.в.
                     УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се листата и с цветовете, плодовете или само цветовете, плодовете и корените. Цветовете със или без листа се през май-юни, листата през юли-август, а плодовете и корените през октомври-ноември.
                    ПРИЛОЖЕНИЕ: Използва се за лечение на сърдечно-съдове заболявания-леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, нервна възбуда, атеросклероза и
безсъние, повишена функция на щитовидната жлеза.
                  НАЧИН НА УПОТРЕБА: Прави се запарка от една супена лъжица глогов цвят с една чаена чаша вряща вода и се кисне 2 чаша, след което се прецежда. Пие се по една винена чашка три пъти на ден. 
                  РЕЦЕПТИ: СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА
В две чаени чаши вряща вода  се слагат билките: 2 чаени лъжици корени от дилянка и по една чаена лъжичка глог, дяволска уста, хмел и маточина. Остават се да киснат 1/2 час , след което се прецеждат. От запарката се пие по една кафена чаша  три пъти дневно, 15 преди ядене.
                                    СЛАБИ НЕРВИ
 В три чаени чаши вода се слагат нарязани билки: едно коренче дилянка, 2-3 стръка мащерка, един стрък маточина , 1-2 стръка коприва. Вари се 15-20 минути. Отварата се прецежда и се пие студена сутрин, обед и вечер по една кафена чашка.
                                               МЕД
        Медът е чудесно средство за нормализиране функциите на централната и вегетативната нервна система, подобрява съня повишава работоспособността.
 Той съдейства за нормализиране кръвооросяването на сърдечния мускул и понижава високото кръвно налягане. Оказва благоприятен ефект при миокардит , стенокардия, сърдечна слабост, декомпенсация на сърцето с отоци и др. 
    Медът действа благотворно при атеросклерозата, характерна за старческата възраст.
       При неврози и безсъние се препоръчва една супена лъжица мед преди лягане.
   Резултатът от медолечението зависи от вида на меда за даденото заболяване. При заболявания, причинени от стрептококи, стафилококи и др бактерии се използва високопланинския мед-ригановият , мащерковият, липовият идр. за дихни заболявания.  За гинекологично болни-трихомонален колпит-ливадният мед от полски цветя. При анемично болни се препоръчва мед богат на микроелементи-боров, манов и др. Хора страдащи от заболявани  свързани с хиповитаминоза  се използва ментов, боров, морковен, плодов и др.
   Хора с нервни и сърдечно- съдови заболявания трябва да консумират мед с високо съдържание на етерични масло-валерианов, лавандулов, и др. За болни от диабет се препоръчва мед, съдържащ повече фруктоза и витамини - слънчогледов, акациев, чубриков.
  За всеки болен лекаря изготвя план, включващ вида на меда  и начина приложение, дози, продължителност на лечението.


      

Няма коментари:

Публикуване на коментар